ملا هبتالله دستور داد که حدود و قصاص به عنوان امر واجب عملی شود
سانکو پانزا
هفته نامه نویدنو: طالبان بازگشت مجددِ افغانستان به شلاق و محکمهی صحرایی است. البته در زمان جمهوریت و پیش از زمان طالبان نیز در قسمتهایی از افغانستان شلاق و محکمهی صحرایی بود. مثلا در فیروزکوه مرکز ولایت غور، در بخشهایی از فاریاب و نیز در سایر ولایات محکمهی صحرایی و شلاقزنی وجود داشت. اما با آمدن طالبان این شلاق و محکمهی صحرایی به قانون بدل شده است.
در جدیدترین مورد طالبان در تخار ۱۶ دختر و پسر را شلاق زدهاند.
در مسجد جامع شهر تالقان مرکز ولایت تخار طالبان هفت دختر را به دلیل اتهام رعایتنکردن حجاب اسلامی شلاق زدهاند. همزمان با این هفت دختر، طالبان نُه پسر را به اتهام همراهی این دختران در بازار شهر تالقان، در محضر عام شلاق زدهاند.
منابعی به شرط فاشنشدن هویتشان به هفتهنامهی نوید نو از شهر تالقان تخار میگویند که طالبان حوالی ساعت ۳ بعد از ظهر جمعه (۲۰ عقرب ۱۴۰۱) این دختران و پسران را از شهر جمعآوری کرده و هر یک را بنابر اتهامی که وارده، ۳۰ ضربه شلاق زدهاند.
همزمان با این در همان تاریخ یادشده، طالبان چهار مرد و دو زن را به اتهام داشتن روابط نامشروع در همان مسجد جامع شهر تالقان در پیش روی نمازگزاران شلاق زدهاند. منابع میگویند که طالبان هر یک از آنان را ۱۰۰ ضربه شلاق زدهاند.
پیش از این طالبان در تاریخ (۳۱ سرطان ۱۴۰۱) همچنان در ولایت تخار یک زن را به اتهام نداشتن محرم شلاق زدهاند. منابع محلی به رسانهها گفته بودند که طالبان روز پنجشنبه این زن را در ولسوالی درقد تخاز شلاق زده بودند.
بنا به گفتهی منابع محلی به رسانهها، این زنی را که طالبان شلاق زده بودند، ۳۰ ساله و از روستای «کلتوت» ولسوالی درقد بوده است. این در حالی بوده است که بنا به گفتهی منابع، آن زنی که شلاق زده شده بود، چادری و حجاب داشته و به خاطرِ خریدِ سودای خانه به بازار میرفته است.
همین امسال طالبان در دیگر ولایات افغانستان همچنان دختران و زنان را شلاق زدهاند. مثلا در تاریخ (۸ عقرب ۱۴۰۱) در بدخشان دختران دانشجو را در جلو دروازهی ورودی دانشگاه بدخشان شلاق زدند.
دختران دانشجو میخواستند که دانشگاه بروند. یکی از نیروهای طالبان دختران دانشجو را به دلیل نپوشیدن برقع به داخل دانشگاه راه نداده بود. دختران اعتراض کرده بودند و پس از اعتراض، طالبان آنان را شلاق زدند.
به دنبال این محکمهها و شلاقزدنهای نیروهای طالبان، در همین تازگیها ملاهبتالله آخندزاده رهبر طالبان در دیدار با قاضیانِ این گروه تاکیده کرده است که حدود و قصاص را باید عملی کنند.
بنا به آنچه که ذبیحالله مجاهد سخنگوی این گروه در سلسلهتویتی نوشته است، ملاهبتالله در تاریخ (یکشنبه، ۲۲ عقرب) به قاضیان طالبان گفتهاند که آنان باید حدود و قصاص را جاری کنند. مجاهد از قول هبتالله نوشته که او به قاضیان در خصوص اجرای حدود و قصاص گفته است که «حدود و قصاص را باید جاری کنید زیرا که امر من است و امر من واجب است».
اگر حدود و قصاص عملی شود، بسیاری از مجرمانِ شاملِ این جزا، بسیاری از اعضای بدنشان، از جمله قسمتهایی از دستشان قطع خواهند شد.
در حکومت قبلی طالبان نیز حدود و قصاص و محکمهی صحرایی و شلاق عملی میشدند. اما با استقرار جمهوریت این جزاها از مجرمان برداشته شده بود. در زمان جمهوریت، به عنوان قانون شرعی یا قانون دولتی، مجرمی در ملاء عام سنگسار و محکمهی صحرایی نمیشدند. دستِ دزد قطع نمیشد و زنی را در محضر عام شلاق نمیزدند.
اکنون اگر مجرمی به گذشته و دوران جمهوریت ببیند، میبیند که لااقل از چشمانداز رعایت قوانینِ جُرم و جزا، آن زمان «خوش درخشید ولی دولت مستعجل بود».
بسیار زود گذشت. اکنون در حاکمیت طالبان دوباره شلاق و حدود و قصاص و سنگسار و محکمهی صحرایی جاری میشود. این جزاها به عنوان «امر امیرالمومنین» و به عنوان «فرمانِ واجب» عملی میشود. با آن که پس از آمدن طالبان نیروهای این گروه بار بار زنان را شلاق زدهاند، رهبر این گروه بازهم به عنوان امر واجب تاکید کرده است که قاضیان طالبان باید حدود و قصاص را عملی کنند.
موضوعات: طالبان, محکمه صحرایی, شلاق, قصاص, حدود.